Espresso – klasyczny smak i moc
Doskonale znana włoska propozycja kawy czarnej, uwielbiana na całym świecie. Parzona pod ciśnieniem w ekspresie lub kafetierze. Jej cechą charakterystyczną, oprócz esencjonalnego smaku, jest delikatna pianka zwana cremą. Stanowi bazę wielu kaw mlecznych. Do popularnych wariacji espresso należą:
- Doppio – czyli podwójne espresso
- Lungo
Lungo (wł. „długo”) - charakteryzuje ją dłuższy czas parzenia i większa zawartość kofeiny niż w espresso. - Ristretto
Z włoskiego restringere (dosł. „ograniczać”) - espresso na 1 łyk. Do jego zaparzenia używa się 2 razy mniej wody. Doskonała propozycja w czasie krótkiej przerwy w spotkaniu, lub też podczas wyjątkowo napiętego grafiku. - Espresso macchiato - Espresso „splamione” mlekiem. Mleko nadaje lekkiej słodyczy i łagodzi kawową gorycz.
Cappuccino – wyśmienite espresso ze spienionym mlekiem
Kawa parzona na bazie espresso, z charakterystyczną gęstą kremową warstwą mlecznej pianki. Podaje się ją w podgrzanych filiżankach, dlatego warto wyposażyć biuro w ekspres ze specjalną tacką grzewczą. Idealny wybór na spotkanie biznesowe.
Caffe Latte – więcej mleka niż w cappuccino
Espresso z dużą ilością ciepłego spienionego mleka i warstwą lekkiej delikatnej pianki. Serwuje się w wysokich szklankach, a więc jeśli chcemy zachować kawowy savoir vivre, ekspres powinien posiadać regulację wysokości dyszy. Uwaga na zamawianie latte, podczas podróży służbowych do Włoch! Wyraźnie należy zaznaczyć, że chodzi o caffe latte, ponieważ samo latte, po włosku znaczy mleko. Jeśli odruchowo zamówimy latte, otrzymamy... szklankę mleka właśnie. Idealna do drugiego śniadania.
Latte macchiato - charakterystyczne 3 warstwy
Gorące spienione mleko z porcją espresso lub espresso doppio, które układają się w 3 efektowne warstwy: na dole mleko, espresso pośrodku, mleczna pianka na górze. Latte macchiato podaje się w wysokich przeźroczystych szklankach. Doskonała do słodkiej przekąski w czasie przerwy w pracy.
Caffe Mocha - aromatyczna i rozgrzewająca kawa z czekoladą
Mocha to połączenie mocnego espresso i gorącej czekolady. W kawiarni serwuje się z dodatkiem bitej śmietany lub słodkiej posypki.
Americano – łagodniejsze espresso bez dodatku mleka
Jej powstanie zawdzięczamy amerykańskim żołnierzom, którzy stacjonowali we Włoszech w czasie II Wojny Światowej. Klasyczne espresso było dla nich zbyt intensywne, rozcieńczali je więc dodatkiem gorącej wody. Tej żołnierskiej techniki używa się do dziś. Co ciekawe, Amerykanie kawę espresso z dodatkiem wody w proporcjach 1-1 nazywają „italiano”.
Flat white - mleczna kawa bez pianki, w stylowej filiżance
Kolejna propozycja dla smakoszy kaw mlecznych. W tym wypadku mleko jest jedynie lekko spienione, i to właśnie odróżnia „płaską białą” od latte. Na jej powierzchni nie ma warstwy pianki. Serwuje się ją w filiżankach, co również odróżnia ją od caffe latte.