Sekrety smaków arabiki i robusty. Którą kawę kupić do biura?

Sekrety smaków arabiki i robusty. Którą kawę kupić do biura?
24 lutego 2020, 02:48

Kawa cieszy się wielką popularnością. To napój rozpoczynający dzień w domach i miejscach pracy na całym świecie. Jednak niewiele osób wie, co dokładnie kryje się pod nazwą „kawa”. Nie ma jednego gatunku i rodzaju kawy. Poniżej przedstawiamy znane gatunki i rodzaje kawy ziarnistej.


1. Czym charakteryzuje się kawa Arabika?

Kawa Arabika czyli arabska jest najczęściej uprawiana w Afryce i Ameryce Łacińskiej. Szacuje się, że z Arabiki pochodzi od 80 do  90%  produkowanej kawy.  Jej ziarna są szare lub szaro-zielone i trzeba je poddać procesowi palenia, by nabrały doskonale znanej, ciemnej barwy. Przechodząca przez nie linia ma zygzakowaty kształt. Arabikę charakteryzuje  niższa zawartość kofeiny. Posiada  pełny, ale też delikatny smak z nutami słodyczy. Aromat jest wyraźny, ale nie bardzo intensywny.

2. Jakie są cechy kawy Robusty?

Robusta to kawa, której uprawa jest znacznie łatwiejsza niż Arabiki. Przekłada się to na jej walory smakowe i zapachowe. Jest ona bardziej gorzka o wyrazistym, intensywnym aromacie. Nie znajdziemy w niej niuansów smakowych takich, jakie ma Arabika. Jednak to dzięki jej ziarnom na powierzchni kawy powstaje delikatna pianka – crema. Przed zbrązowieniem w wyniku palenia, ziarna mają barwę zieloną przechodzącą w żółć. Jeśli chodzi o zawartość kofeiny, to ma jej 2 razy więcej niż Arabika. Jest idealna do mocnego espresso, czy jako baza do kaw mlecznych.


3. Mieszanki kaw: arabiki i robusty – które wybrać?

Wiele kaw występuje jako mieszanki, które skomponowane są z ziaren arabiki oraz robusty. W zależności od proporcji, otrzymuje się napoje charakteryzujące się różnym zapachem, aromatem i mocą. W Coffee-Partner proponujemy doskonałe mieszanki, które gwarantują zrównoważony smak, przyjemny aromat czy gęstą cremę.  Przykładowo: Lavazza Crema e Aroma to mieszanka 30% Arabiki i 70% Robusty, w której wyczuwa się mocny smak z nutą gorzkiej czekolady.  Przewaga Robusty sprawia, że jest to kawa mocna. Z kolei Kawa Lavazza Crema e Aroma Espresso​ jest bardziej zbilansowaną mieszanką. Stosunek Arabiki do Robusty to 40 na 60%. Ma intensywny smak, w którym można wyczuć przyprawy. Lavazza Expert Plus Aroma Piu to kawa, w której przeważają ziarna Arabiki (60%). Jej smak przywodzi na myśl miód lub leśne owoce. 

4. Jak stopień palenia ziaren wpływa na smak kawy?

Jak wspomnieliśmy, ziarna obu gatunków kaw poddawane są procesowi palenia. Proces ten ma 3 stopnie, które wpływają na smak i aromat kawy: jasny, średni i ciemny. Palenie ziaren kawy jest procesem skomplikowanym i wymagającym posiadania branżowej wiedzy. W skrócie proces polega na tym, że surowe ziarna kawy umieszcza się w przeznaczonych do tego specjalnych piecach.  Ziarna spędzają w nich od kilku do kilkunastu minut, w zależności od pożądanego stopnia ich wypalenia. Jasno palone ziarna mają łagodniejszy smak. Średnio palone, najczęściej spotykane, charakteryzują się zbilansowaniem goryczy i kwasowości. Ziarna ciemnopalone są bardzo gorzkie.

 

małe biura

do 40 kaw dziennie

ZOBACZ OFERTĘ

średnie biura

do 100 kaw dziennie

ZOBACZ OFERTĘ

duże biura

powyżej 100 kaw dziennie

ZOBACZ OFERTĘ