Jak prawidłowo dbać o ekspres do kawy w biurze? 5 konkretnych i fachowych porad
Profesjonalny ekspres do kawy jest urządzeniem kosztownym i wielokrotnie zaawansowanym . Niezwykle ważne jest jego właściwe użytkowanie. W przeciwnym wypadku może dojść do awarii, w wyniku której przestanie działać. W przestrzeni biurowej taki scenariusz jest fatalny w skutkach, gdyż pozbawia wielu osób ich ulubionej kawy. Dlatego przedstawiamy 5 praktycznych porad, które przedłużą żywotność ekspresu do kawy zapewniając jego sprawne i wydajne działanie.
1. Uważnie czytaj instrukcję ekspresu
Czytanie instrukcji wydaje się banalną czynnością. I przez to właśnie często bywa pomijane. Zwłaszcza w pierwszych dniach obsługi nowego ekspresu, warto mieć pod ręką instrukcję obsługi. Nawet, jeśli jest to kolejne takie urządzenie w biurze, trzeba na nią zerknąć, ponieważ ekspresy o podobny funkcjonalnościach, ale 2 różnych marek, mogą istotnie się różnić.
W Coffee-Partner rozumiemy, że czytanie długich i skomplikowanych instrukcji jest czasochłonne, dlatego w ramach współpracy bezpłatnie szkolimy z obsługi i właściwej eksploatacji ekspresów do kawy.
W kontekście bieżącej konserwacji ekspresu biurowego w instrukcji obsługi warto zwrócić uwagę szczególnie na:
- objaśnienie ikon ostrzeżeń i błędów
- tabelę z zaleceniami częstotliwości i sposobów czyszczenia poszczególnych elementów
- szczegółowy opis czyszczenia jednostki zaparzającej
- opis czyszczenia systemu obiegu mleka
- szczegóły dotyczące czyszczenia dzbanka na mleko w odstępach tygodniowych i miesięcznych
- sposoby odkamieniania
Do wszystkich powyższych zaleceń dołączone są czytelne ilustracje. Pomagają one zrozumieć zalecenia od wyjęcia elementu, przez jego czyszczenie, do ponownego zamontowania w ekspresie.
W razie zgubienia instrukcji, można jej poszukać online. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę „instrukcja” i model urządzenia.
2. Wlewaj odkamienioną wodę – stosuj filtry
Używanie twardej wody, czyli zawierającej duże stężenie minerałów, może zepsuć ekspres i znacząco pogorszyć smak zaparzanej kawy. Jak rozpoznać, że używamy twardej wody? Na naczyniach pozostaje widoczny osad, który jest trudny do usunięcia. Powierzchnia przygotowanych napojów nie jest klarowna i pokrywają je jakby przezroczyste plamki. Twarda woda wytrąca kamień, który osadza się na sprzętach takich jak czajniki i ekspresy do kawy. Dlatego, w miarę możliwości, należy używać wody miękkiej czyli filtrowanej. Przy braku dostępu do filtra, można używać wody butelkowanej o odpowiednich parametrach.
3. Czyść ekspres do kawy regularnie
Czyszczenie zaawansowanych technologicznie ekspresów do kawy może wydawać się skomplikowane. Na szczęście większość ekspresów umożliwia łatwe wyjęcie i czyszczenie elementów, które szybko się brudzą. Zbiorniki na fusy, czy spieniacze do mleka nie sprawiają żadnych problemów w zakresie konserwacji i czyszczenia.
Odkamienianie ekspresu do kawy
Jeśli nie posiadamy filtra do wody kranowej, można zainwestować w odpowiedni ekspres do kawy. Niektóre modele mają funkcję powiadamiania o konieczności odkamienienia i automatycznie je wykonują. Niemniej jednak nie pozostaje to obojętne dla żywotności urządzenia. Dlatego czynność tą należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi w instrukcji. Jak często warto usuwać kamień? W tych urządzeniach, które są wyposażone w system autoczyszczenia, komunikat o konieczności uruchomienia go pojawia się w chwili, gdy ilość osadu jest niepokojąca. A co z tymi urządzeniami, które funkcji samooczyszczania nie posiadają? Odkamienianie tego typu ekspresów najlepiej przeprowadzać po przygotowaniu 200-300 porcji kawy. Jak przeprowadzić czyszczenie ekspresu do kawy? Najlepiej za pomocą specjalistycznych środków czystości, dostępnych w większości sklepów ze sprzętem AGD. Producenci ekspresów oferują również firmowe środki do odkamieniania.
Czyszczenie obiegu mleka
Aby cieszyć się smakiem wybornych kaw mlecznych, konieczne jest regularne czyszczenie i konserwacja obiegu mleka. W tym celu należy odłączyć rurkę je pobierającą oraz wyjąć dyszę spieniającą. Najlepiej rozkręcić cały mechanizm i poszczególne elementy oczyścić przeznaczoną do tego szczoteczką. Resztki mleka z dyszy należy usunąć przy użyciu specjalnych płynów czyszczących. Ostatnim etapem czyszczenia obiegu mleka jest przepłukanie dyszy pod bieżącą i ciepłą wodą, osuszenie jej i ponowne zamontowanie w ekspresie.
Czyszczenie bloku zaparzacza
Blok zaparzania (zaparzacz) należy myć co najmniej raz w tygodniu - zaparzacz to element, który bezpośrednio pracuje ze zmieloną kawą i wodą, która rozsypuje się po wnętrzu ekspresu. Rozsypana kawa psuje się i zmienia smak naszego ulubionego napoju. Dlatego zalecamy wyjmowanie i mycie go pod bieżącą wodą (jak to zrobić? patrz do instrukcji swojego urządzenia). Przede wszystkim jednak należy przeprowadzać oczyszczanie zaparzacza zachowując szczególną ostrożność i tylko po odłączeniu ekspresu od źródła zasilania. Raz w miesiącu (lub po zaparzeniu ok 500 kaw) konieczne jest odtłuszczenie bloku zaparzania przy użyciu specjalnych tabletek odtłuszczających.
Czyszczenie tacki ociekowej
Bardzo dobrym nawykiem jest opróżnianie tacy ociekowej i mycie pod bieżącą wodą z użyciem płynu do mycia naczyń. Jeżeli nie będziemy wykonywać tej czynności regularnie (przynajmniej 1 raz w tygodniu) nasz ekspres może po pewnym czasie nie „widzieć” tacy ociekowej. Czujniki odpowiedzialne za obecność tych elementem zabrudzą się osadem kawowym a resztki kawy mogą pozatykać mikro-styki umieszczone wewnątrz ekspresu.
4. Regularnie serwisuj ekspres
W razie poważnej usterki, awarii lub braku pewności, co do prawidłowego wykonywania czynności konserwacyjnych, warto skorzystać z profesjonalnego serwisu. Na rynku istnieją firmy, które świadczą tego rodzaju usługi. Współpraca z Coffee-Partner gwarantuje bezpłatny serwis ekspresu do kawy, który wykonywany jest regularnie co miesiąc. Profesjonalni technicy szybko i sprawnie wykonują czyszczenie elementów ekspresu, odkamienianie i odtłuszczanie. Pośredniczą w naprawach gwarancyjnych, regulują i kalibrują urządzenia. Dodatkowo reagujemy błyskawicznie na każde zgłoszenie o usterkach, a w razie poważniejszej awarii dostarczamy ekspres zastępczy.
5. Nie wsypuj kawy aromatyzowanej do ekspresu
Kawa ziarnista jaką sypiemy do zasobnika młynka, zależy od naszego gusty. Kawy smakowe przepięknie pachną i kuszą sugestywnymi nazwami. Pamiętajmy jednak, że są sztucznie aromatyzowane (wanilia, czekolada itp.). Zawierają dodatkowe substancje, które są nośnikami wspaniałych zapachów, cukry i oleje, które powodują zaklejanie żaren młynka i całego systemu parzenia kawy.